PROFIEL VAN STICHTING UIT EIGEN BEWEGING

Mijn foto
Ho, tot hier en niet verder...! Bewustwording én gedragsverandering op het gebied van de psychosociale ontwikkeling én psychosociale weerbaarheid van kinderen en jongeren. Met het lijf als basis voor het ontwikkelen van zelfbewustzijn en zelfvertrouwen! Een laagdrempelige en diepgaande methode die zich richt op de oorzaak achter het probleemgedrag, met expliciete aandacht voor de basisbehoeften en betrokkenheid van kind én ouders. De stichting verzorgt de opleiding Specialist Psychosociale Ontwikkeling, bestaande uit de basis- en advanced opleiding. Ook verzorgen we (op uitnodiging) seminars, trainingsdagen, lezingen.

woensdag 19 december 2012

In de beweging ontdek ik wie ik ben .....

Bewegen het uitgangspunt van de methode “Ho, tot hier en niet verder…!”

Ik vertrouw op mijzelf en ik vind mijn weg...
Kinderen komen bij ons omdat ze zich ongelukkig voelen, boos, verdrietig of bang zijn. Dat geldt ook voor de ouders, die zich zorgen maken over hun kind.De eigen kracht is toegankelijk als het emotionele systeem rustig is.

Bewegen is de meest primaire vorm van leven. Alle levensfuncties hangen samen met bewegen: ons hart pompt ritmisch, de ademhaling golft in en uit, spijsvertering is een bewegend proces. We reiken naar iets of halen het naar ons toe, we kruipen, lopen, dansen, springen. Bewegen is leven.

Kinderen leren primair door te bewegen. Eerst in de buik, later in de armen van de ouders ervaart het kind beweging. In de beweging en aanraking van de ander ervaart het kind de grens tussen jij en mij.

Een kind ontdekt de wereld eerst door onwillekeurige aanraking, het voelt de huid van de moeder,de stof van zijn kleertjes, de knuffel, de harde rand van het bedje, de stevige ondergrond van de vloer. Het aangeven van de basisbehoeften ontstaat vanuit de lichaamssignalen, gevoelens van onbehagen. De expressie verloopt via beweging en geluid: de baby huilt.

Bewegen hangt samen met emoties. Emotie komt van 'emovere' wat 'bewegen' betekent. Praten is pas mogelijk na een rijpingsproces van de hersenen, het is een belangrijk cognitief proces. Toch komt het op de tweede plaats. Elke lichaamservaring en emotie wordt direct verwerkt in het 'emotionele brein': de hersenstam of het lymbisch systeem. Dit regelt onze levensfuncties en overlevingsreacties: vechten, vluchten, bevriezen. Wanneer je hevig schrikt, boos, verdrietig bent of een ingrijpende traumatische ervaring hebt, verdwijnt het praten naar de achtergrond. We horen niet meer wat er gezegd wordt. We kunnen niet goed meer nadenken.

Het bewegen is fundamenteel om tot zelfbewustzijn en zelfvertrouwen te komen: in beweging ervaar ik, en ontdek ik, wie ik ben …..

Geen opmerkingen:

Een reactie posten