PROFIEL VAN STICHTING UIT EIGEN BEWEGING

Mijn foto
Ho, tot hier en niet verder...! Bewustwording én gedragsverandering op het gebied van de psychosociale ontwikkeling én psychosociale weerbaarheid van kinderen en jongeren. Met het lijf als basis voor het ontwikkelen van zelfbewustzijn en zelfvertrouwen! Een laagdrempelige en diepgaande methode die zich richt op de oorzaak achter het probleemgedrag, met expliciete aandacht voor de basisbehoeften en betrokkenheid van kind én ouders. De stichting verzorgt de opleiding Specialist Psychosociale Ontwikkeling, bestaande uit de basis- en advanced opleiding. Ook verzorgen we (op uitnodiging) seminars, trainingsdagen, lezingen.

dinsdag 4 februari 2014

Allemaal recht op een eigen plek! Jouw gedrag maakt alle verschil


Bouwen aan je eigen plek!


Janneke is heel verlegen, Merlijn krijgt te vaak ruzie, Maud is bang voor alles wat nieuw is, Joris heeft enorme driftbuien. Het is tijd om te leren beter met zichzelf en anderen om te gaan!

Schoorvoetend komen de kinderen de training in: ‘Zal ik een plekje vinden tussen en mèt de andere kinderen?’
Trainer Monique start het namenspel. Een grote bal rolt van Merlijn naar Janneke en zo verder. ‘Je noemt je eigen naam..... Wie kent er al twee of drie namen? Dan zeg je nu de naam van degene waar je naar toe rolt’. Om vergissingen wordt vrolijk gelachen ‘Nee joh, ik ben… !’.
Het ijs is gebroken en een eerste contact is gelegd. Samen lachen, het plezier straalt van de gezichten. Nu praat Monique met de kinderen over hoe je met elkaar omgaat. Er ontstaan regels, zoals “elkaar geen pijn doen, niet uitschelden en luisteren naar elkaar”.

'Bouwen'

Elkaar leren kennen en je veilig voelen: letterlijk en symbolisch een eigen plek maken, hoe doe je dat? Materialen worden verzameld en al gauw ligt een berg aan dekens, kussens, stokken, etc. Elk kind zoekt een plek in de zaal om de eigen hut te bouwen. Met vrolijke muziek gaan ze druk aan het werk, ieder op zijn eigen wijze. Waar het ene kind druk aan het bouwen is, roept een ander kind regelmatig trainer Monique om de “hut” te bewonderen. Als de hutten klaar zijn, gaan de kinderen in tweetallen bij elkaar op visite om nader kennis te maken. Niet ieder kind vindt dit gemakkelijk, maar ze helpen elkaar op weg.
Dan een rondtoer langs alle hutten waarbij iedere ‘bouwmeester’ vertelt over zijn plekje en daarmee over zichzelf. Janneke zachtjes, Joris stoer en zonder uitzondering vol trots. Ieder verdient waardering en krijgt een luid applaus. Met spijt worden de hutten weer afgebroken. De belofte van Monique dat er nog veel leuke spelletjes volgen, maakt het weer goed. Samen opruimen en de eerste bijeenkomst afsluiten: “ Het was fijn! Tot volgende week!”

Jezelf leren kennen - trots zijn op jezelf!

Spelend en bewegend leren de kinderen zichzelf beter kennen. Ze leren (weer) op zichzelf te vertrouwen en voelen zich sterker en veiliger. Dankzij Monique  krijgen ze zicht op hun eigen houding en ontdekken spelenderwijs de gevolgen van hun gedrag voor zichzelf en de ander.


Mijn eigen plek            

Een eigen plekje,
een plek voor mij alleen
Als ik blij, boos, bang,
verdrietig ben
Mijn eigen plek
daar kan ik altijd heen.

Ik ben de koning,
mijn eigen held,
Zonder toestemming
mag jij hier niet komen
Het is mijn stem,
mijn regel die hier geldt.

Een eigen plekje,
een plek voor mij dat is zo fijn,
Ik kan er heen
en dan is alles goed en vredig
Mijn eigen plek
daar mag ik altijd zijn.Training "Ho, tot hier en niet verder…!" 

 “Ho, tot hier en niet verder…!” is een groepsgerichte training van twaalf bijeenkomsten voor kinderen en jongeren met (dreigende) emotionele, gedrags- of schoolproblemen én voor hun ouders/opvoeders.
Kinderen leren door bewegen en spelen. In de beweging ervaart het zichzelf en de ander. Door het daadwerkelijk ervaren, wordt het kind meester over zichzelf en het geleerde.
Met oog voor de negatieve ervaringen benutten trainers alle positieve ontwikkelings-tendensen. Kinderen zijn onlosmakelijk verbonden met hun ouders, de reden waarom ook de ouders/opvoeders bij de cursus betrokken zijn en een handreiking krijgen om hun kinderen nog passender te begeleiden. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten